Hem / Kunskapsbank / cykelbatterier och ström

Cykelbatterier och ström!

Hur mycket drar det att ladda ett batteri eller ett cykelbatteriskåp?

Hur mycket drar det att ladda ett batteri eller ett cykelbatteriskåp?

Här kan man antingen ta ”hängslen och livremslösningen” och säga att det är omöjligt att säga och beror på vilken laddare eller annan sak som kopplas in. Vi har dock lång erfarenhet av laddning av Litium Jon batterier i olika former, inte minst till datorer, surfplattor och mobiltelefoner och kan därför lämna följande resonemang.

 

En laddare eller ett batteri

  • Det finns en stor spridning på marknaden för cykelbatterier vad gäller effekt och laddström.
  • Ofta så marknadsförs laddarna som att den ger ett visst antal ampere. Vanliga värden på laddströmen är 2, 4 eller 6 A men upp till 10 kan i sällsynta fall förekomma.
  • Det som är viktigt att tänka på är att denna laddströmstyrka gäller på likströmssidan av laddaren. Laddaren omvandlar 230 V växelström till oftast 24 eller 36 V likström även om andra spänningar också förekommer.
  • Dessutom finns det förluster i laddaren som måste adderas till strömstyrkan, främst yttrar sig dessa förluster genom att laddaren blir varm. Vi uppskattar denna förlust till 33 % för en cykelbatteriladdare.
  • Ovan ger att en laddare:
    • I värsta fall kan belasta elnätet med 2,5 A baserat på att den är marknadsförs som 10 A laddare och har en likströmsspänning på 48 V (det högsta vi har hittat).
    • I ett mer normalt fall (här exemplifierat med Crescent Elina Sveriges mest sålda elcykel) belastas elnätet med 0,5 A baserat på att det är en 2 A laddare som har en likströmsspänning om 42 V

Många batterier i ett UniBike Charge

Ovanstående siffror anger den maximala strömstyrkan vid laddning. I praktiken så laddas ett batteri fullt från helt tomt på runt fem timmar och laddströmmen varierar under denna tid. Det är rimligt att anta att inte alla batterier sätt in i skåpet helt tomma och samtidigt varför den totala strömstyrkan som kan belasta elnätet är klart lägre än att bara multiplicera den maximala strömstyrkan med antalet platser.

Vad gäller datorer och surfplattor vet vi att en rimlig faktor att reducera den maximal strömstyrkan med är två tredjedelar men inom elcykelbatterier så finns det ännu inte tillräckligt mycket data för att vi skall kunna uttala oss säkert utan vi får återkomma.

Sammanfattning

För ett UniBike Charge 6 (med sex laddplatser) är det rimligt att den största strömbelastningen på 230 V-nätet är runt 3 A.

 

Bonusinfo:

Att ladda ett typiskt batteri (Crescent batteriet i exemplet ovan) förbrukar ungefär 750 Wh vilket med ett elpris på strax över en krona ger en kostnad om ungefär en krona för elen.

Frågor? Tveka inte att kontakta oss!

För att få denna information i ett utskriftsbart format så klicka här!